Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ: Τιμητική εκδήλωση για τον Ευτύχη Μπιτσάκη



Τιμητική βραδιά  για τον σημαντικό συγγραφέα και διανοητή της αριστεράς Ευτύχη Ι. Μπιτσάκη πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής στα Παλαιά Ρούματα η "Ομάδα Αντίστασης Σελίνου".

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό - καλωσόρισμα από τον Γιάννη Κουμάκη, κάτοικο των Παλαιών Ρουμάτων και στη συνέχεια προσφώνησε ο Κωστής Καρυωτάκης εκ μέρους της Ομάδας Αντίστασης Σελίνου: «Εμείς ως Ομάδα και εγώ προσωπικά, δεν έχουμε ούτε το 'ειδικό βάρος' ούτε μπορούμε να μιλήσουμε για τον Ευτύχη Μπιτσάκη. Το μόνο που έχουμε να του πούμε είναι ότι εμείς αναγνωρίζουμε και τιμούμε το έργο και τον αγώνα του και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε, αν χρειαστεί, τον δρόμο της αντίστασης που ο ίδιος έχει χαράξει».

 Ο κ. Καρυωτάκης προσέφερε ένα κρητικό μαχαίρι με μία μαντινάδα στον κ. Μπιτσάκη που αναφέρει:



«Χέρια που δεν αρπάξανε
 ξένο ψωμί να φάνε, 
αυτά κρατούνε την τιμή 
όσο βαριά και να 'ναι».






Από τη μεριά του ο Ευτύχης Μπιτσάκης ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκομένους για την τιμή που του έγινε.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση  με τοποθετήσεις και ερωτήσεις. «Η μόνη αλήθεια που είπε ο πρωθυπουργός μας είναι ότι, όταν θα τελειώσει η κρίση, η Ελλάδα θα είναι αγνώριστη. Σε αυτό έχει δίκιο. Βουνά, λαγκάδια, αεροδρόμια, ορυκτά, μεταλλεύματα, θα έχουν ξεπουληθεί. Θα μείνουμε μία χώρα φτωχή, ταπεινωμένη και πουλημένη. Ελπίζω να μην γονατίσει ο ελληνικός λαός, αλλά θα πρέπει η αριστερά να πάρει μαθήματα από το ΚΚΕ της περιόδου της κατοχής που οργάνωσε το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ και ξεσήκωσε το 70% του ελληνικού λαού. Ας βάλουν μυαλό οι 'καθοδηγητές' μας, να ενωθούμε όλοι μαζί, σε ένα λαϊκό μέτωπο για τη σωτηρία της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στην ενότητα της Αριστεράς τόνισε πως:  «Οσο τα αριστερά κόμματα δεν συνεργάζονται, δεν λέω να ενωθούν, κάποτε ο Γλέζος είχε πει και είχε γράψει ενότητα, του λέω Μανώλη (παλιός συγκρατούμενος και φίλος), μη λες ενότητα, αλλά συνεργασία, κοινή δράση και μια διαδικασία αλληλογνωριμίας και επεξεργασίας κοινού προγράμματος. Η ενότητα δεν φτιάχνεται με το να πούμε ενότητα. Ολοι αυτοί οι χώροι είναι οι χώροι της αριστεράς. Αν λέει ο άλλος ότι δεν υπάρχουν κομμουνιστές έξω από το κόμμα, έχει την ευθύνη αυτών που λέει. Είμαστε συγγενείς, λοιπόν, είμαστε η γενιά της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, της ΕΔΑ κ.λπ. αρχίζοντας από τα 90 και κατεβαίνοντας μέχρι τα 15. Αλλά δεν είναι εύκολη η συνεργασία. Γι΄ αυτό λέω πρώτα να κάνουμε μια πορεία, να συνεργαστούμε στα συνδικάτα, να συνεργαστούμε στα Πανεπιστήμια, να αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε αντί να βριζόμαστε, ώστε σιγά - σιγά, αυτό το βαθύτερο συγγενικό να αρχίσει να αποδίδει. Δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά το κακό είναι ότι τούτη την ώρα κανείς δεν έχει όρεξη να ανοίξει έναν τέτοιο διάλογο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μπιτσάκης τόνισε: «Μιλάμε για κίνημα, δεν λέμε κόμμα μόνο, το κόμμα είναι αναγκαίο κακό. Μιλάμε για λαϊκό κίνημα, κίνημα απελευθέρωσης, κίνημα σωτηρίας του ελληνικού λαού. Αν υπάρξει σιγά - σιγά και αρχίσει να κινείται ο κόσμος ή θα τα πετάξει τα κόμματα στην άκρη ή τα κόμματα θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν το κίνημα. Για την ώρα δεν υπάρχει κίνημα, υπάρχουν κινήματα μικρά, τοπικά, ξεφουσκώνουν, ξαναγεννιούνται, ένα είδος παλίρροιας. Πρέπει να ξεκινήσουμε από χαμηλά. Και απόψε αυτό που κάνουμε από χαμηλά είναι».




Από: Γιώργο Κώνστα, "ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ" 20-8-2013
 http://www.haniotika-nea.gr/127537-Τιμητική%20εκδήλωση%20για%20τον%20Ευτύχη%20Μπιτσάκη%20.html

ΥΓ. Σαν ΟΜ.Α.Σ προτείναμε κάθε Αύγουστο, κάθε χρόνο, να καθιερωθεί βραδιά Ευτύχη Μπιτσάκη μετά των φίλων του.

 Ο Ευτύχης Μπιτσάκης, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε θερμά όλους του παρευρισκόμενους και μας είπε: « Προτιμώ να βρισκόμαστε έτσι, όπως είμαστε, ίσοι μεταξύ ίσων. Προτάθηκε η αποψινή βραδιά να γίνει στο αμφιθέατρο της Καντάνου με λόγους. Είπα δε θέλω, οι λόγοι και αυτά δεν μου αρέσουν. Αυτό που κάνουμε απόψε, μια συνεστίαση, είναι αυτό που πρέπει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου