Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Έρχεται η ανάπτυξη!!


Σύμφωνα με την παλαιά ρήση, «όταν ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν». Όταν δυστυχούν και οι αριθμοί, ποιοι ευημερούν;
«Μα, εκείνοι που γίνονται ακόμα πιο πλούσιοι, την ίδια στιγμή που οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι», θα απαντήσει κάποιος και η απάντησή του δεν θα απέχει απ’ την πραγματικότητα.
Το απόλυτο δεδομένο, όμως, ο αδιάψευστος μάρτυρας της ζωής μας, παραμένει η ίδια η πραγματικότητα, έτσι όπως διαγράφεται συνεχώς δίπλα μας. Ίσως και στο ίδιο το σπίτι μας.
Η καθημερινότητά μας έχει κορεστεί σε σημείο σκασμού από τη φτώχια και την ανεργία. Γύρω μας - συνεχώς - τα στοιχεία, οι αριθμοί, τα νούμερα, τα διαγράμματα, σκιαγραφούν αυτό που ζούμε. Αυτό που ζούμε-δεν ζούμε, για την ακρίβεια.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε τέτοια στοιχεία.
Από τη μία, η ανεργία στη χώρα μας εκτοξεύθηκε - τον Οκτώβριο του 2012 - στο 26,8%. Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήταν στο 19,7%. Που και πάλι το νούμερο αυτό ήταν ήδη εφιαλτικό.
Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στα 1.345.715 άτομα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.344.478 άτομα, ενώ το σύνολο των απασχολούμενων - κατά τον Οκτώβριο του 2012 - εκτιμάται ότι υποχώρησε στα 3.680.894 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας δε, καταγράφηκε στην Αττική, με ένα «ξερό» 28,3%. Πιο «ξερό», πεθαίνεις.

Από την άλλη, την ίδια στιγμή, έκρηξη της φτώχειας - μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο, το 2010 - δείχνουν τα στοιχεία που προέρχονται και πάλι απ’ την ΕΛΣΤΑΤ. Στην έκθεσή της επισημαίνεται ότι το ποσοστό των πολιτών που αντιμετώπιζε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από 16,3% - που ήταν το 2010 - στο 22,9%, κατά το 2011.
Δεν χρειάζεται να υπεραναλύσει κάποιος περί του εκρηκτικού μείγματος φτώχιας και ανεργίας που διαμορφώνεται από το 2010 και τούδε στη χώρα μας.
Ίσως ακόμα και η διαπίστωση που έγραφα στην αρχή ότι «οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι» κατατάσσεται από κάποιους - οι οποίοι φυσικά και δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα - ως άλλο ένα «θλιβερό κλισέ».

Σε κάθε περίπτωση, ας μην τρελαινόμαστε. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις-δεσμεύσεις, «να κάνετε υπομονή, η ανάπτυξη για τη χώρα έρχεται». Σωστό. Όταν είσαι άνεργος ή φτωχός, το μόνο τσάμπα που μπορείς να κάνεις είναι η υπομονή. 
Ίσως ό,τι πιο σοφό θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η ανάπτυξη εθεάθη λίγο έξω απ’ τα σύνορα της Ελλάδας.
Κι όταν με το καλό μας έρθει - ζήτω! - θα την υποδεχτούμε με τιμές αρχηγού κράτους.



Φ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου