Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας



Με ψήφους 170 υπέρ και 47 κατά απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας
που είχαν καταθέσει επί του πολυνομοσχεδίου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής έκανε λόγο νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή όσα έγιναν κατά την ψηφοφορία δια της εγέρσεως των βουλευτών επί της ένστασης και ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την αποσύρει.

Τελικά η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας προχώρησε κανονικά και διεξήχθη χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε.

Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το μεγάλο χρονικό περιθώριο που δόθηκε από το προεδρείο της Βουλής προκειμένου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

«Την ώρα που συζητήθηκε η ένσταση συνταγματικότητας έπρεπε να είστε παρόντες και όχι στα σπίτια σας και να σας φέρνουν με τα ταξί για να αλλοιώσετε το αποτέλεσμα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης και μίλησε για αγωνία μίας πλειοψηφίας που καταρρέει τόσο στη Βουλή, όσο και στην κοινωνία.

 Η διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός, έγινε, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εγέρθησαν οι βουλευτές και ήταν κοινή διαπίστωση ότι στους παρόντες ήταν συντριπτική η πλειοψηφία όσων τάχθηκαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Σώματος είπε: «Πολιτικοί λόγοι σας υποχρέωσαν να αλλάξετε το αποτέλεσμα που ο ίδιος βλέπατε με τα μάτια σας», αλλά πλέον, είπε, πρόκειται για μία διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Αντισυνταγματικά κρίθηκαν από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου που μόλις ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο και δη, τις περικοπές στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών. 

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι τα όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θίγουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων και συνεπώς δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν. 

Τα επίμαχα μέτρα έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση και στους κόλπους της δικαιοσύνης καθώς οι δικαστές θεωρούν ότι είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο οικονομικά καθώς μόλις εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, οι περικοπές στους μισθούς τους την τελευταία διετία θα αγγίζει το 60%. 

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε επίσης αντισυνταγματικές, ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου όπως οι νέες μειώσεις των συντάξεων, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η περικοπή των δώρων στο δημόσιο.

Την αντισυνταγματικότητα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης διατυπώνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. 

Δικαστικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ούτε και εμποδίζουν την ψήφιση τού νομοσχεδίου.





Διαβάστε επίσης:

«Διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής»


Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την αντισυνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου

Φ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου