Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Μνημόνιο και για την Ισπανία


Χρηματοδότηση για τις ισπανικές τράπεζες ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς ντε Γκίντος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Όπως ανέφερε, το νέο δάνειο θα προέλθει από τον EFSF ή τον ESM, με πολύ ευνοϊκούς όρους και χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δημοσιονομική πολιτική. «Το τελικό ύψος του δανείου εξαρτάται από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να υποβάλουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης», τόνισε ο κ. ντε Γκίντος.

Ο ίδιος επεσήμανε πως οι όροι θα επιβληθούν στις τράπεζες και όχι στην κοινωνία, ενώ ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι αυστηρά συμβουλευτικός.

-----------------------------------------------

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος επέμεινε ότι η σημερινή εξέλιξη δεν συνιστά σε καμία περίπτωση συμφωνία πάσης φύσεως «διάσωσης», αλλά απλά αίτημα οικονομικής στήριξης.

Επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποσυνδέσει το υπο διαμόρφωση ισπανικό πακέτο με τα μνημόνια που έχουν συνάψει οι άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συμφωνία δεν υπάρχουν «μακροοικονομικές δεσμεύσεις ούτε οικονομικές ή δημοσιονομικέςυποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα», 
είπε
«Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια αυτή, δεν θα υπάρξει κανένας όρος για οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι θα επιβληθούν στις τράπεζες κι όχι στην ισπανική κοινωνία», τόνισε.

«Δεν έχει καμία σχέση με διάσωση», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί προς το «30% των τραπεζών που έχουν τις περισσότερες δυσκολίες».

Επέμεινε ότι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι αυστηρά συμβουλευτικόςενώ τα απαιτούμενα ποσά θα αντληθούν είτε από το EFSF είτε από το ESM, ζήτημα που θα διευκρινιστεί και αυτό τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτήρισε τέλος «υπεραρκετό» το ποσό της βοήθειας, που όπως και ο ίδιος γνωστοποίησε θα είναι κατ' ανώτατο όριο 100 δισ. ευρώ και το περιέγραψε ως ικανό να προσφέρει περιθώρια ασφάλειας που ουδείς (εννοώντας τις αγορές) μπορεί να αμφισβητήσει.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
«Το Eurogroup υποστηρίζει τις προσπάθειες των ισπανικών αρχών να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και χαιρετίζει την πρόθεσή τους να αναζητήσουν οικονομική βοήθεια από τα μέλη της Ευρωζώνης προς το σκοπό αυτό.
Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι οι ισπανικές αρχές θα προβούν σύντομα σε επίσημο αίτημα και είναι πρόθυμο να ανταποκριθεί ευμενώς.
Η οικονομική βοήθεια θα παρασχεθεί από το EFSF/ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το δάνειο θα κλιμακωθεί για να παράσχει αποτελεσματική υποστήριξη που θα καλύπτει κάθε πιθανή κεφαλαιακή ανάγκη που θα εκτιμηθεί από τις διαγνωστικές ασκήσεις (σσ: πρόκειται για τις εκθέσεις που αναμένει η ισπανική κυβέρνηση) που οι ισπανικές αρχές έχουν αναθέσει σε ανεξάρτητους εκτιμητές και διεθνείς ελεγκτές.
Το ποσό του δανείου πρέπει να καλύπτει τις υπολογισθείσες κεφαλαιακές ανάγκες με ένα επιπρόσθετο όριο ασφαλείας υπολογιζόμενο συνολικά έως τα 100 δισ. ευρώ.
Υστερα από το επίσημο αίτημα, θα ακολουθήσει αξιολόγηση από την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς επίσης και μία πρόταση για τις αναγκαίες προϋποθέσεις των πολιτικών που θα ακολουθηθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και οι οποίες θα συνοδεύουν τη βοήθεια.
Το Eurogroup θεωρεί ότι το ισπανικό Ταμείο για την Συντεταγμένη Τραπεζική Αναδιάρθρωση, (Fund for Orderly Bank Restructuring/F.R.O.B) λειτουργώντας εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να λαμβάνει τα κεφάλαια και να τα διοχετεύει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πρέπει. Η ισπανική κυβέρνηση διατηρεί την πλήρη ευθύνη για την οικονομική βοήθεια και θα υπογράψει το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding).
Το Eurogroup σημειώνει ότι η Ισπανία έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές δημοσιονομικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις και έχει λάβει μέτρα που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή βάση των ισπανικών τραπεζών. Το Eurogroup έχει εμπιστοσύνη ότι η Ισπανία θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της στη διαδικασία του περιορισμού ελλείμματος καθώς και τις σχετικές (δεσμεύσεις) με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισοροπίες. Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα παρακολουθείται στενά και τακτικά, παράλληλα με την οικονομική βοήθεια.
Πέρα από την αποφασιστική εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων, το Eurogroup θεωρεί ότι οι προϋποθέσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν θα πρέπει να στοχεύουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους κανόνες της βοήθειας.
Προσκαλούμε το ΔΝΤ να υποστηρίξει την εφαρμογή και τον έλεγχο της βοήθειας με τακτικό έλεγχο.



ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ
Χρωστούν 700 δισ. σε ξένες τράπεζες

Τεράστιο είναι το χρέος του ισπανικού κράτους, αλλά και των ισπανικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα σε ξένες τράπεζες. Βάσει στοιχείων που δημοσίευσε η γαλλική «Λε Μοντ», κράτος και ιδιώτες της Ισπανίας χρωστούν συνολικά 694,1 δισ. ευρώ.

 Εξ αυτών τα 515,4 τα οφείλουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες και τα 178,7 δισ. ευρώ σε τράπεζες εκτός Ευρώπης. 
Τα 146,1 δισ. τα οφείλουν σε γερμανικές τράπεζες, τα 115,2 σε γαλλικές, τα 86,3 δισ. σε βρετανικές και τα 67,9 σε ολλανδικές. 
Σε περίπτωση πάντως χρεοκοπίας της Ισπανίας τρομερή ζημιά θα πάθουν οι τράπεζες της... Τουρκίας (!), στις οποίες οι Ισπανοί χρωστούν το απίστευτο ποσό των 104 δισ. ευρώ, πολύ λιγότερα από όσα οφείλονται σε αμερικάνικες (46,4 δισ.) ή ιαπωνικές (21,7) τράπεζες




Φ.Α

1 σχόλιο:

  1. Νέα δανειακή σύμβαση και στην Πορτογαλία εντός μηνών...όμως αυτές οι χώρες οι νότιες,θα επιζήσουν...θα σταθούν...σε αντίθεση δυστηχώς με την Γερμανία,την Αυστρία,την Ολλανδία το Λουξεμβούργο που σε λιγότερο από 5αετία δεν θα υφίστανται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή