Ξεπέρασε κάθε εκτίμηση η εκλογική εκδίκηση του λαού της Σλοβακίας προς τα κόμματα της Δεξιάς, τα οποία πριν από δύο χρόνια είχαν υφαρπάξει τη διακυβέρνηση της χώρας από τον σοσιαλδημοκράτη Ρόμπερτ Φίτσο. Δίνοντάς του το εντυπωσιακό ούτως ή άλλως αλλά και πρωτοφανές για τη Σλοβακία ποσοστό του 44,4%, του χάρισε ταυτόχρονα μια άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία 83 από τις 150 έδρες, ενώ αρκούσαν και οι 76. Ουδέποτε στη Σλοβακία κατέκτησε ένα κόμμα κοινοβουλευτική αυτοδυναμία μέχρι τώρα, είναι η πρώτη φορά! Η πολιτική που ακολούθησαν τα τρία δεξιά κόμματα του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού (συν το μετριοπαθές, συμφιλιωτικό κόμμα της ουγγρικής μειονότητας που φέρει τη χαρακτηριστική ονομασία «Γέφυρα» στα σλοβακικά και στα ουγγρικά και αποκαλείται Μοστ - Χιντ) εκτόξευσε την ανεργία στο 14% και οδήγησε στον εκλογικό καταποντισμό τους.
Σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιος άγνωστος ανάρτησε στο Διαδίκτυο τον Δεκέμβριο έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών της Σλοβακίας βασιζόμενη σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων η οποία αποκάλυπτε ότι το 2005-2006, όταν η Δεξιά βρισκόταν στην εξουσία, πλήθος πολιτικών είχαν πάρει μίζες πολλών εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί μια επιχείρηση που ελέγχει σχεδόν όλη τη Σλοβακία, να λεηλατήσει τον δημόσιο πλούτο κατά τη διάρκεια των διαβόητων ιδιωτικοποιήσεων. Οι πολιτικοί προέρχονταν από πολλά δεξιά κόμματα, με ιδιαίτερα επιβαρημένα τα στελέχη του κόμματος SDKU της απερχόμενης πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντίτσοβα.
Ενώ οι αναλυτές περίμεναν συμμετοχή στις εκλογές το πολύ 40% του εκλογικού σώματος, ο σλοβακικός λαός προσήλθε με πάθος και μένος στις κάλπες σε ποσοστό σχεδόν 60% (59,1% για την ακρίβεια) και «κατασπάραξε» τα κυβερνητικά κόμματα. Το κόμμα της πρωθυπουργού βαίνει προς διάλυση: από 15,4% που είχε πήρε μόνο... 6,1% και από τις 28 έδρες που είχε έχασε τις... 17 και του απέμειναν μόνο 11 στις 150! Το Φιλελεύθερο Κόμμα (SaS) έπαθε τα ίδια - από τις 22 έδρες που είχε του απέμειναν οι 11. Το τρίτο κόμμα του δεξιού συνασπισμού, το Χριστιανοδημοκρατικό (KDH) διατήρησε τις δυνάμεις του και μάλιστα αύξησε οριακά τις έδρες του από 15 σε 16 καθώς ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Ντανιέλ Λίπσιτς έδωσε την εντύπωση ότι πρωτοστατεί στην κάθαρση του σκανδάλου των δωροδοκιών του πολιτικού προσωπικού.
Ενα νέο δεξιό κόμμα όμως που ανήκει σε ένα εκδότη... 36 (!) εβδομαδιαίων τοπικών εφημερίδων ονόματι Ιγκόρ Μάτοβιτς και το οποίο πήρε μέρος για πρώτη φορά στις εκλογές με την ονομασία «Απλοί άνθρωποι και ανεξάρτητες προσωπικότητες (OLANO)» μάζεψε τις μισές και πλέον από τις 28 συνολικά έδρες που έχασαν τα δύο κύρια δεξιά κυβερνητικά κόμματα (SDKU και SaS) και πήρε κατευθείαν 16 έδρες. Κάνοντας σημαία του την πάλη κατά της διαφθοράς, ο Μάτοβιτς υποχρέωσε μερικούς από τους υποψηφίους του για τους οποίους υπήρχαν σκιές ή υποψίες επιλήψιμης συμπεριφοράς να υποστούν εξέταση με... ανιχνευτή ψεύδους!!! Αυτή η κίνηση προκάλεσε φυσικά από τη μια μεριά κατηγορίες για ολοκληρωτικές μεθόδους, από την άλλη όμως ενθουσίασε τους ψηφοφόρους και του έφερε ψήφους, όπως συνάγεται εκ του εκλογικού αποτελέσματος.
Οι ανακατατάξεις στον χώρο της σλοβακικής Δεξιάς είναι ήδη σοβαρές. Μάλιστα η παταγωδώς αποτυχούσα δεξιά πρωθυπουργός Ραντίτσοβα δήλωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική και πάει σπίτι της μετά την εκλογική της καταβαράθρωση. Ούτως ή άλλως πάντως είναι άγνωστο πότε θα επανέλθει στην εξουσία. Ο Ρόμπερτ Φίτσο θριάμβευσε πάντως προβάλλοντας φιλολαϊκά συνθήματα και διαβεβαιώνοντας ότι «οι ισχυροί και οι πλούσιοι» θα υποχρεωθούν να συνεισφέρουν πρωτίστως αυτοί στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ιδιαίτερος στόχος του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν οι τραπεζίτες. «Αν σημειώνετε κέρδη - ρεκόρ, μπορείτε να πληρώσετε και φόρους - ρεκόρ!» τους προειδοποίησε στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Μπρασόβ, πρωτεύουσα της πιο φτωχής επαρχίας της Σλοβακίας, όπου το κόμμα του Φίτσο πήρε το 52% των ψήφων.
Σλοβάκους συμμάχους δεν έχει καθόλου στο νέο Κοινοβούλιο ο Φίτσο. Από τα δύο κόμματα με τα οποία είχε συγκυβερνήσει από το 2006 ως το 2010, το ένα έμεινε εκτός Βουλής το 2010 και το άλλο επίσης απέτυχε να περάσει το όριο του 5% σε αυτές τις εκλογές. Απομένει το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας με 13 έδρες, το οποίο την προηγούμενη φορά είχε πάει με τη Δεξιά και της είχε δώσει κοινοβουλευτική απόλυτη πλειοψηφία.
ΣΤΡΟΦΗ
Αύξηση φορολογίας για πλούσιους
ΤΕΛΟΣ στον ενιαίο φόρο εισοδήματος 19% για όλους, πλούσιους και φτωχούς, έχει υποσχεθεί ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός. Εχει εξαγγείλει αύξηση της φορολογίας στο 25% για τα εισοδήματα άνω των 33.000 ευρώ ετησίως. Αύξηση φορολογίας και στις επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ - από 19% σήμερα θα πληρώνουν 22%. Επιπλέον, αντί να αυξήσει τον ΦΠΑ, όπως είχαν προαποφασίσει τα κόμματα της δεξιάς κυβέρνησης, ο Φίτσο έχει υποσχεθεί ότι θα εισαγάγει μια νέα κλίμακα εξαιρετικά μειωμένου ΦΠΑ 6% η οποία θα εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα διατροφής που πωλούν οι αγρότες στο χωράφι. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης πρωθυπουργικής θητείας του είχε όντως αναιρέσει μερικές από τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της Δεξιάς, δίνει ελπίδες στους Σλοβάκους.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ
Η θέση της Σλοβακίας Στην ευρωπαίκή Ήπειρο
και στην ευρωπαίκή Ένωση
Η Σλοβακία (Σλοβάκικα: Slovensko, ή Slovenská Republika) είναι δημοκρατία στην κεντρική Ευρώπη. Η χώρα έχει σύνορα με τηνΤσεχία και Αυστρία στα δυτικά, την Πολωνία βόρεια, την Ουκρανία στα ανατολικά και την Ουγγαρία στα νότια. Ο πληθυσμός της είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009, 5.463.046 κάτοικοι[3]. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Μπρατισλάβακαι δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Κόσιτσε στην ανατολική πλευρά της χώρας. Εθνική εορτή είναι η 1η Σεπτεμβρίου (του 1992, η Ημέρα του Συντάγματος).
Φ.Α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου